In al die tijd kende jenever vele gedaanten. In betere tijden is graan de basisgrondstof, in mindere tijden melasse. In sommige streken smaakt hij kruidig, in andere regio’s afstandelijk neutraal. Jenever kent voor- en tegenstanders: een bron van plezier, maar ook van grote ergernis. De overheid heeft met jenever dan weer een haat-liefdeverhouding: jenever brengt veel geld op, maar is ook een gevaar voor de volksgezondheid.
Confrérie van de Hasseltse Jenever De Confrérie promoot de Hasseltse graan- en fruitjenevers in binnen- en buitenland. Zij wil de tradities rondom het Hasseltse stoken en distilleren behouden. Het uiteindelijke doel is de jenever waardering te geven en hem een plaats te gunnen in het gastronomische en culinaire gebeuren. Op de 3de zaterdag van oktober organiseert de Confrérie van de Hasseltse Jenever dan namelijk de “Dag van de Hasseltse Jenever”, met onder meer de manteltjesoverhandiging aan het Borrelmanneke, een optocht door het stadscentrum, een jenevermis in de Virga-Jessebasiliek en de intronisatie of feestelijke inhuldiging van de nieuwe lading jenever in het stadhuis. Het Borrelmanneke, dat symbool staat voor de Hasseltse jenever, biedt alle bezoekers dan een ‘witteke’ aan.
Het grootste feest voor het kleinste glaasje!
De rijkdom van het Hasselts verleden als hoofdstad van de jenever leeft verder in de hedendaagse kwaliteit van het Hasselts ‘witteke’, het Jenevermuseum, confréries en culinaire hoogstandjes, en de Hasseltse Jeneverfeesten. Elk jaar tijdens het derde weekend van oktober vieren alle Hasselaren hun rijke traditie tijdens een van de grootste en meest uitbundige stadsfeesten van het land.