Ons “Borrelmanneke” in de kijker

In 2016 was het 35 jaar geleden dat onze stad een nieuwe bijzondere inwoner mocht verwelkomen op ‘de patattemèrrek’ aan de Maastrichterstraat.Tijdens de jaarlijkse Jeneverfeesten wordt het Borrelmanneke steeds feestelijk uitgedost door de Confrérie van de Hasseltse Jenever met een nieuwe outfit. Ondertussen beslaat de garderobe uit een collectie van bijna 90 mantels die we in beeld brengen.
Het is ondertussen reeds 35 jaar geleden dat de stad Hasselt een nieuwe bijzondere inwoner mocht verwelkomen. Sinds 1981 prijkt namelijk het ‘Borrelmanneke’ op de ‘Petattemèrrek’ aan de Maastrichterstraat, waarbij ons ‘manneke’ op de jaarlijkse Dag van de Jenever een mirakel verricht en steeds gul omspringt met het rijkelijk vloeien van het geestrijke drankje, ons Hasselts ‘witteke’.
Deze bronzen beeldfontein van de hand van Lou Boonman uit Neerpelt werd op 19 september 1981 door het stadsbestuur geplaatst als herinnering aan onze rijke jenevertraditie.

Tijdens de jaarlijkse jeneverfeesten wordt ons ‘Borrelmenneke’ steeds feestelijk aangekleed en uitgedost door de Confrérie van de Hasseltse Jenever met een jaarlijkse nieuwe outfit die door een bevriende confrérie of organisatie wordt ontworpen.

Doorheen de jaren zitten tussen deze uitgebreide collectie van bijna 90 mantels vrij unieke en originele exemplaren, die we na jaren nog eens in beeld willen brengen via deze tijdelijke expo.

Maar als Hoofdstad van de Smaak willen we dit jaar ons Borrelmanneke ook op een modieuze en moderne manier aankleden met een bijzonder manteltje. Als tipje van de sluier kunnen we reeds vermelden dat de Limburgse mode-ontwerpster Kristien Follon van het label Titi & the German Kid iets bijzonders gaat brengen.

ONZE POP UP EXPO VAN ‘DE MANTELTJES VAN HET BORRELMENNEKE’  was zeker een bezoekje waard van 13 tot en met 23 oktober 2016 in het Modemuseum Hasselt.  Vooral die genen die onze POP-UP EXPO niet hebben kunnen bezichtigen, zal de confrérie de verschillende mantelkes op deze pagina tentoonstellen in verschillende sfeerbeelden.  Zodat het rijke erfgoed toch kan bewonderd worden door het jaar heen.